Corona-update

Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te voorkomen neemt De Ceder volgende maatregelen (laatste update 18 mei 2020)


We geven veel om onze bewoners en onze hotelgasten. Dag na dag stellen we alles in het werk om hun goede gezondheid te garanderen. We lijsten de maatregelen die van kracht zijn binnen onze sites in Deinze en Drongen hieronder op.

We danken bewoners, hotelgasten, familieleden en medewerkers voor het strikt naleven van deze maatregelen. Samen dragen we zorg voor elkaar.

Bezoek

Na weken zonder bezoek stellen wij vanaf maandag 18 mei stellen de deuren voorzichtig opnieuw open.

We hebben de voorbije weken uitermate veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne, waardoor we tot op heden de gezondheid van onze gasten hebben kunnen garanderen. Het spreekt voor zich dat we bij deze versoepeling van de maatregelen, nog steeds alles in het werk willen stellen om uw veiligheid te garanderen.

Daarom zullen de bezoeken geregisseerd verlopen. Dit wil zeggen dat het bezoek beperkt is in tijd (maximum 30 minuten) en volgens welomschreven richtlijnen verloopt. We lijsten ze hier even voor u op:

 • Maak steeds een afspraak vooraleer op bezoek te komen. Hiervoor kan u contact opnemen met de sociale dienst op het nummer 09/381 58 85 (nele.jacxsens@zorgdorpen.be)
 • Geef contactgegevens van de bezoeker door bij het maken van de afspraak. Opgelet: er is slechts ruimte voor maximum 2 personen uit dezelfde familie.
 • De bezoeker dient een document te ondertekenen waarin vermeld staat dat hij/zij op de hoogte is van de geldende maatregelen én op eer verklaart dat hij/zij 14 dagen symptoomvrij is en recent niet positief getest.
 • Het bezoek gaat door het aangeduide lokaal. De bezoeker komt binnen via de buitendeur. (volg de aangegeven route).
 • De bezoeker ontsmet de handen vóór en na het bezoek. Hiervoor is ontsmettingsalcohol beschikbaar. Het dragen van een mondmasker is verplicht. Mocht U geen mondmasker hebben, dat zullen wij er éénmalig één voor u voorzien.
 • Er is geen fysiek contact mogelijk. De sociale afstand wordt gegarandeerd door een afbakening met meubilair.
 • Om iedereen de kans te geven om op bezoek te komen beperken we het bezoekmoment tot 30 min

Bewoners, het personeel en andere structurele medewerkers die mee instaan voor de zorg en ondersteuning (stagiairs, artsen, externe paramedici, vrijwilligers die ingeschakeld worden in de zorg en ondersteuning) hebben wél toegang. Afwijking in uitzonderlijke situaties kan enkel na overleg met de directie.

Transfers van de voorziening naar huis of omgekeerd moeten zoveel als mogelijk vermeden worden. Indien er toch transfers zijn, moet vermeden worden dat de personen die de gebruiker komen halen, hiervoor de voorziening betreden: de gebruiker zal afgehaald worden aan het onthaal, gebracht door de medewerker. Voor iedereen binnen in het gebouw gelden de regels van sociale afstand. We houden minimum 1.5 meter afstand.

Het brengen/afhalen van de was, boodschappen door bezoekers kan enkel via het onthaal. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9u en 17 uur.

Iedereen die zich aanmeldt aan het onthaal wordt gevraagd zich te registreren en de handen te ontsmetten. Hiervoor is handgel voorzien bij het binnenkomen van het gebouw.

Randactiviteiten

De cafetaria, het zwembad, de vergaderzalen en de speeltuin zijn gesloten.

De cafetaria en elke zit- en leefruimte worden gebruikt voor gemeenschappelijke activiteiten waaronder het maaltijdgebeuren en bewegingsactiviteiten mits naleving van de beschermende maatregelen en algemene voorzorgsmaatregelen waaronder de sociale afstand van 1,5m.

Verblijf in het herstelverblijf (niet-COVID-19 cliënt*)

Alle nieuwe cliënten van het herstelverblijf verblijven 14 dagen in quarantaine.

Dagelijks controleren we de temperatuur van alle cliënten. Vanaf 37,5°C gaat de cliënt in quarantaine en verwittigen we de arts. Er is een registratieblad – temperatuur op iedere kamer.

Iedere cliënt die hoest gaat in quarantaine tot de symptomen zijn verdwenen.

* In herstelverblijf De Ceder in Deinze en het Leeuwenhof in Drongen verbljven momenteel een aantal COVID-19 cliënten die het ziekenhuis mochten verlaten, maar door omstandigheden niet naar huis kunnen. Deze cliënten verblijven in strikt gescheiden afdelingen. Voor meer informatie kan u het persbericht hieromtrent nalezen.

Was

De persoonlijke was kan bij niet COVID-19 cliënten door de familie gebeuren. Veiligheidshalve vragen wij hierbij rekening te houden met volgende instructies:

 • Hou de zak met vuile was zo lang mogelijk gesloten!
 • Programmeer de wasmachine op een volledig wasprogramma van minimum 60°.
 • Haal de vuile was uit de zak en stop deze rechtstreeks in de wasmachine.
 • Gooi de zak waarin u de vuile was meekreeg weg in een aparte gesloten afvalzak.
 • Was nadien gedurende minstens 30 seconden uw handen met water en zeep en droog ze vervolgens af bij voorkeur met een papieren doek en gooi deze weg. Of ontsmet gedurende minstens 20 seconden de handen met handgel
 • Droog de propere was bij voorkeur in de droogkast
 • Berg de propere was op in een propere plastiek zak

Bij bewoners die de was niet zelf kunnen doen, zorgen onze medewerkers voor het ophalen van de was en het bezorgen van propere was

Post voor cliënten

Kleur samen met ons de dag van onze cliënten en schrijf een brief of knutsel een kaartje. Je creatie kun je afgeven aan het onthaal van De Ceder of opsturen naar de De Ceder, Parijsestraat 34, 9800 Deinze. Onze medewerkers zorgen ervoor dat alle post corona-vrij bij de juiste persoon komt​

Maak gebruik van sociale media om in contact te komen met elkaar. Indien nodig kunnen onze begeleiders een handje toesteken bij een videogesprek of gewoon telefoongesprek.

Heb je vragen?
Bel het onthaal van De Ceder 09 381 58 85 of mail info.deceder@zorgdorpen.be

​Meer informatie over het corona-virus vindt je op de website van de overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/
Met vragen daarover, kun je ook terecht op het telefoonnummer van de overheid: 0800 14 689.

Opgelet: Deze maatregelen om het coronavirus in te dijken gelden tot 19 april 2020. We volgen de situatie van kortbij op en brengen je via dit kanaal op de hoogte als er nieuwe maatregelen zijn.